Kilpailetko vielä?

Floristimestari, vieraileva bloggaajamme Pirjo Koppi kertoo, millaista kilpaileminen tällä alalla on, ja mikä on sponsorien rooli.

Otsikon kysymyksen kuulen aika useinkin. Vastaan, että kilpailen niin kauan, kun se tuntuu hyvältä. Koen olevani kilpailuhenkinen ja itsensä haastaminen on siinä se juttu. Haastan itseäni jatkuvasti kehittymään sitojana ja mietin, miten pystyisin kehittämään jotain uutta ja ennennäkemätöntä. Kilpailuissa on todella mielenkiintoista nähdä, kuinka eri kilpailijat käsittelevät samaa aihetta eri tavoin.

Mielenkiintoista on myös se, että eri maissa on erilainen kukkienkäytön kulttuuri ja sen näkyminen kilpailutöissä. Jännää on myös nähdä, kuinka tuomarit arvottavat työt paremmuusjärjestykseen. Kilpailujen jälkeen jää se pieni kutkuttava ajatus, mitä olisin voinut tehdä toisin tai miten voisin vielä kehittää ja viedä jotain juttua pidemmälle.

EM-kilpailutyö: Hääteema

Huippuhetkeni kilpailuissa olivat MM- kilpailut Berliinissä 2015 ja EM- kilpailut Genovassa 2016. Kilpailin ensimmäisen kerran 1996 ja paljon on mahtunut kilpailuja matkan varrelle tähän päivään. On suuri kunnia ja unelmien täyttymys päästä edustamaan kotimaataan suuriin kisoihin. Kilpailut vievät alamme kehitystä eteenpäin. Uudet tekniikat, tarvikkeet, innovaatiot, tyylit, materiaalit, uudenlainen värienkäyttö, uudet leikkokukkalajikkeet ja muut mielenkiintoiset kasvimateriaalit löytävät uusiin muotoihin kilpailutöissä. Jokaiseen kilpailutyöhön on käytetty lukematon määrä tunteja suunnitteluun, kokeiluihin ja harjoitteluun ennen kuin työ on lopullisesti valmis.

Kansainvälisissä kilpailuissa on selvästi nähtävissä, mihin suuntaan kukkien sidonta ja materiaalien käyttö on menossa. Vaikka itse ei olisikaan kiinnostunut kilpailemisesta, suosittelen ehdottomasti kilpailuissa käymistä. Siellä jos missään on mahdollista tavata kollegoja, vaihtaa kuulumisia ja nähdä paljon mielenkiintoista alaan liittyvää. Kansainvälisten kisojen ympärillä usein myös paljon mielenkiintoisia oheistapahtumia. Berliinissä oli todella mahtavaa, kun todella moni suomalainen kollega oli kannustamassa ja juhlahumussa mukana.

Kansainvälisissä kilpailuissa itse kilpailusuoritus on vain pieni osa suoritusta. Sitä on usein edeltänyt jopa yli vuoden kestävä valmentautuminen ja harjoittelu. Isot työt eivät valmistu hetkessä ja käytännössä kaikki liikenevä aika vierähtää kyllä kisaprojektin parissa. Projekti on kuin iso palapeli: on mietittävä logistiikka, materiaalit on saatava oikeaan aikaan ja paikkaan mahdollisimman järkevästi. Sponsorihankinta myös isossa osassa palettia. Rahoitusta, tarvikkeita ja apua todellakin tarvitaan isossa projektissa.

MM-kilpailutyö: 100 % organic

Selja T:n tuotteet tulivat minulle tutuksi jo opiskelujen alkaessa vuonna 1992. Siitä lähtien erilaisen kukkasidontatarvikkeet ovat kuuluneet lähes päivittäisesti elämääni. Kukkien kanssa työskennellessäni olen huomannut, kuinka tärkeää on voida luottaa noutotukun laajaan ja kattavaan valikoimaan. Tarvikkeiden, materiaalien ja tekniikoiden tuntemus on tärkeää arkielämässä sekä myös tiukassa kilpailutilanteessa. Jatkuvasti on oltava sormi ajan valtimolla. Uusia materiaaleja on pakko päästä testaamaan ja kokeilemaan ennen kisoja, jotta tietää miten ja mitä niillä voi yllätystyötilanteessa tehdä. Erilaiset yhteistyöprojektit Selja T:n kanssa ovat olleet mielenkiintoisia ja monia asioita on matkan varrella tullut yhdessä koettua. Suuri kiitos avusta ja kannustuksesta!